Lanolinozási segítség

Lanolinozási segítség

 

A modern mosható pelenkák elterjedése új teret nyitott a gyapjú felhasználására. Hamar felismerték a készítők, hogy ennek a fantasztikus, környezetbarát alapanyagnak a használatával az érzékenyebb bőrű babák szüleinek sem kell lemondaniuk a környezettudatos pelenkahasználatról, és a babájuknak sem okoz problémát a viselése.

A gyapjú viszont átázik, így valamilyen megoldás kell a gyapjúból készült termékek (pelenka, belső, betét) vízhatlanná tételéhez. És mi ennek a legegyszerűbb módja? A természet ezt is megoldotta helyettünk. A gyapjúszálakat természetes állapotukban gyapjúzsír – vagyis lanolin – vonja be, ezzel védve a juhok bőrét. Ezt a gyapjú feldolgozásakor eltávolítják a szálakról (mivel sok esetben nincs szükség a vízlepergető tulajdonságra), viszont a lanolin visszajuttatásával ismét elérhető az eredetivel majdnem megegyező állapot. Ráadásul a baba bőrének is csak jót tesz: kiválóan hidratál, puhít.
Ezeket a termékeket azonban rendszeresen ki kell mosnunk, így a lanolinozást is folyamatosan ismételnünk kell. Eleinte ez lehet, hogy macerásnak tűnik, de hidd el, hamar bele lehet jönni!

És hogyan is kell ezt csinálni? A #Dolnaságok oldalról hozom Nektek (természetesen engedéllyel) a lanolinozás szuper összefoglalását:

"A gyapjú pelenka külsők mosásáról és lanolinozásáról írnék pár szót:

A mosáshoz használhatsz bármilyen mosószert, amivel mosod a babaruhákat vagy sampont, vagy ezek keverékét. A gyapjúmosószer használata tilos, mivel bevonatot képez a szálak felszínén, megakadályozva a lanolin felszívódását, ezért ront a funkción, amit el szeretnénk érni.

A mosás kizárólag kézzel, langyos vízben történjen.

Lanolinozáshoz 2 módszert használhatsz:

  1. Áztatós módszer:

Egy pohár forró vízben 2-3 csepp sampon hozzáadásával feloldunk pelenkánként 1 teáskanálnyi lanolint (kb. 15 g). Ha a lanolin feloldódott tejszerű emulziót kapunk. Ezt öntjük a lanolinozásra előkészített edénybe, ami lehet egy tejföles vödör vagy más edény. Langyos vizet adunk hozzá, a pohárból a lanolinozni kívánt pelussal kitöröljük a maradék lanolint, hogy ne vesszen kárba, majd fonákjára fordítva belehelyezzük a pelenkát a lanolinos oldatba. Egyszerre 1 maximum 2 pelenkát érdemes lanolinozni. Ennél több pelenka lanolinozása esetén az eredményesség nem olyan jó.

Ebben a lanolinos fürdőben hagyjuk állni a pelenkánkat néhány órára vagy egy egész éjszakára. Közben átforgatjuk, belenyomkodjuk.

A lanolinos fürdőből kivéve, kinyomkodjuk, nem csavarjuk, törölközőbe helyezzük, és újból kinyomkodjuk, majd fektetve száradni tesszük. Árnyékban szárítás javasolt. A közvetlen napsugár tönkreteszi a gyapjúszálakat, ez elveszítve jótékony tulajdonságát. Télen egy törölközőre fektetve a radiátorra is tehetjük a jobb száradás érdekében. Száradás közben néha átforgatjuk, hogy ne büdösödjön be. A száradás több napot is igénybe vehet.

Ha jól lanolinoztunk pelenkánk felülete ragacsos lesz. Első alkalommal nehezen csúszik a bababőrön, következőben már jobb. A lanolin a bababőrnek is jót tesz, egyáltalán nem probléma, ha rákerül. A belsők, betétek is lanolinosak lesznek, de mosással tökéletesen tisztulnak.

  1. Bedörzsöléses módszer:

A gyapjúpelenkát kimossuk, utána kezünkbe veszünk lanolint, fehéredésig dörzsölgetjük, majd a gyapjúpelenkánk belső felére kenegetjük, jól össze dörzsöljük, hogy jusson mindenhová.

Ehhez a módszerhez több lanolinra lesz szükségünk.

A két módszer kombinálása is lehetséges.”

Látod, ennyi az egész! Mosira fel!